Οι φοιτητές προηγούμενων εξαμήνων (που δεν παρακολούθησαν το μάθημα το ακαδημαικό έτος 2019-20) εξετάζονται με γραπτή εργασία (άσκηση όπως περιγράφεται παρακάτω Α) και προφορικές εξετάσεις στην παρακάτω ύλη (Β).
Α. ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Ασκηση
Βήμα 1: Επιλογή τριών θεατρικών παραστάσεων που καλούνται να παρακολουθήσουν οι φοιτητές (στην παρούσα περίοδο διαδικτυακά ή από άλλη ηλεκτρονική πηγή).
Οι φοιτητές είναι ελεύθεροι να διαλέξουν όποια παράσταση επιθυμούν αλλά θα πρέπει να προσέξουν οι παραστάσεις που θα επιλέξουν να έχουν σκηνικό και κοστούμια δηλ. να μην επιλέξουν παραστάσεις που έχουν τα ελαχιστότερα δυνατά σκηνικά αντικείμενα (π.χ. το σκηνικό να είναι μία καρέκλα και ένα τραπέζι)
Βήμα 2: Παρουσίαση με τη μορφή κειμένου (3.500-4.000 λέξεων) τη σχέση και τον ρόλο της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας της κάθε παράστασης σε σχέση με το κείμενο (θεατρικό έργο) και την σκηνοθεσία.
Θα γίνει ακριβής περιγραφή του θεατρικού και του σκηνικού χώρου καθώς και των κοστουμιών και θα αναζητηθούν επιρροές σε σχέση με άλλες παραστάσεις (εάν κριθεί απαραίτητο).
Βιβλιογραφία στο τέλος της εργασίας (1 σελίδα)
Οι συντελεστές και οι φωτογραφίες της παράστασης είναι απαραίτητο να παρουσιαστούν και δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην έκταση του γραπτού κειμένου των 3.500-4.000 λέξεων (παρουσίαση στο τέλος της εργασίας - Παράρτημα)
Β. ΥΛΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
«Εισαγωγή στη Σκηνογραφία: Θεωρία και Πράξη»
ΔΙΔ. Α. ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Χρήστος Γ. Αθανασόπουλος, Προβλήματα στις εξελίξεις του σύγχρονου θεάτρου, εκδ. Σιδέρης, Αθήνα, 1976, σελ. 67-154, 157-165 και 179-186.
--
Assi Dimitrolopoulou
Architect - Production Designer - Costume Designer
EEP University of Peloponnese,Theatre Studies Department
Treasurer Administrative Council of the Greek Theatre Designers Association
Member of the Hellenic Film Academy
www.assidimitrolopoulou.com